Το επιστημονικό προσωπικό της Δημήτριος Ν. Τσόκανος - Κτηνιατρικά Ιατροτεχνολογικά διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία στον χώρο της κτηνοτροφίας είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει με τις γνώσεις και την εμπειρία του σε κάθε ανάγκη της εκτροφής, του κατοικίδιου ή και δική σας.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ
Είναι ισοδύναμη η χρήση ηλεκτρονικών ενωτίων και ηλεκτρονικών βώλων;
ΝΑΙ και η χρήση τους είναι υποχρεωτική από 1/1/2010 για όλα τα αιγοπρόβατα σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 21/2004
Από ποια ηλικία και μετά είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ηλεκτρονικών ενωτίων ή βώλων;
Από 6 μηνών είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλα τα αιγοπρόβατα
Σε ποια ηλικία είναι ασφαλής η τοποθέτηση ηλεκτρονικού βώλου ταυτοποίησης στα ζώα μου;
Η χρήση ηλεκτρονικού βώλου δεν συνιστάται σε ζώα μικρότερα των 3 μηνών ή βάρους μικρότερου των 25 κιλών. Στα βοοειδή δεν συνιστάται η χρήση τους σε ζώα μικρότερα του 1 μηνός
Τι είναι η ηλεκτρονική σήμανση;
Είναι η αναγνώριση ενός ζώου με ηλεκτρονικά μέσα δηλαδή με ηλεκτρονικό ενδοστομαχικό βώλο ή ηλεκτρονικό ενώτιο.
Τα ζώα μου έχουν ήδη ενώτια. Γιατί να χρησιμοποιήσω και ηλεκτρονικούς βώλους ή ηλεκτρονικά ενώτια;
Γιατί είναι υποχρεωτικό από 1/1/2010 για όλα τα αιγοπρόβατα σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 21/2004. Επίσης το ποσοστό απώλειας των βώλων είναι μηδενικό άρα γλιτώνεις τα έξοδα επανατύπωσης των χαμένων ή και πεσμένων ενωτίων.
Είναι ασφαλής ο βώλος για το ζώο;
Ο μεν βώλος δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα υγείας στο ζώο λόγω του υλικού κατασκευής του. Είναι ανθεκτικός στα γαστρικά υγρά και δεν αποβάλλεται από το ζώο. Ο δε πομποδέκτης δεν περιέχει μεταλλικό υλικό οπότε είναι εντελώς ασφαλής ακόμα και τη στιγμή της ανάγνωσης του βώλου.
Τι είναι ο ηλεκτρονικός βώλος;
Ο ηλεκτρονικός βώλος είναι μια κεραμική κάψουλα κατασκευασμένη από ειδικό βιοανθεκτικό υλικό κατάλληλα επεξεργασμένο. Μέσα της περιέχει έναν παθητικό πομποδέκτη δηλ. ένα μικροτσιπ. Στον πομποδέκτη αυτό εισάγεται ένας κωδικός αριθμός μοναδικός για κάθε ζώο ο οποίος είναι ο ίδιος με εκείνον του ενωτίου του ζώου. Ο πομποδέκτης σφραγίζεται μέσα στο βώλο με μια ειδική άοσμη σιλικόνη ιδιαίτερα ανθεκτική στα γαστρικά υγρά του στομάχου.
Πως τοποθετείται ο κεραμικός βώλος στο στομάχι του ζώου;
Ο βώλος τοποθετείται στο δεύτερο στομάχι του ζώου με τη βοήθεια ενός εισαγωγέα βώλων που είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να μην τραυματίζει το ζώο. Διαθέτει δυο κεφαλές για να μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα μεγέθη των βώλων. Μετά την εισαγωγή του ο βώλος παραμένει στο στομάχι του ζώου για όλη του τη ζωή.